Valmistautumisohjeet

Verinäytteet:

Monet näytteenottoa edeltävät tekijät vaikuttavat laboratoriotutkimusten tuloksiin. Valmistautumalla näytteenottoon laboratorion ohjeiden mukaan taataan luotettavat tutkimustulokset.

Verinäytteenottoa edeltävänä päivänä voi syödä normaalisti, mutta alkoholin käyttöä tulee välttää. Näytteenottoaamuna tulee välttää tupakointia, kahvin ja teen juomista sekä raskasta fyysistä rasitusta. Ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua noin 15 minuuttia verenkierron tasaamiseksi.

Paastoa vaativissa tutkimuksissa (f-kirjain tutkimusnimikkeen edessä esim fP-Gluk) tulee lisäksi olla syömättä 10-12 tuntia ennen näytteenottoa. Tällöin näytteenottoaamuna saa juoda ainoastaan lasillisen vettä.

Mikäli verinäyte otetaan jonkun lääkeaineen pitoisuuden arvioimiseksi, tulee lääke ottaa vasta verinäytteenoton jälkeen, ellei hoitava lääkäri anna muunlaista ohjetta.  

Virtsanäyte (U-kirjain tutkimuksen edessä):

Luotettava tulos saadaan toimimalla laboratorion laatimien ja jakelemien virtsanäytteen anto-ohjeiden mukaan. Virtsanäytteen voi antaa laboratoriossa, mutta jos näyte annetaan kotona, voi sen antaa ainoastaan laboratoriosta tai hoitoyksiköstä saatuun näyteastiaan.

Virtsanäytteen tuomista varten ei tarvitse varata aikaa laboratorioon.

Näytteeksi virtsan perustutkimuksiin soveltuu parhaiten aamuvirtsa tai sitä seuraava rakossa vähintään neljä tuntia ollut virtsa ks. ohje: Virtsanäytteen anto-ohje

Muissa virtsatutkimuksissa on noudatettava tutkimuskohtaisia ohjeita

 


Lisätietoja:

Laboratorio sijaitsee Kustavissa osoitteessa Jaalakuja 3 C .


Laboratorion ajanvaraus 02 313 6321 (ma-pe klo 7-14.30​).