Valmistautumisohjeet

MRSA- ja VRE-näytteet (Tutkimustyypin ohje)

Tutkimuksen tarkoitus

MRSA (metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus) ja VRE (vankomysiiniresistentti enterokokki) ovat ns. sairaalabakteereita, joille on ominaista, että tietyt yleisesti käytetyt bakteerilääkkeet eli antibiootit eivät tehoa niihin. MRSA ja VRE eivät ole sen helpommin tarttuvia tai vaikeampia infektioita aiheuttavia kuin tavalliset Staphylococcus aureus- ja enterokokkibakteerit, joita useimmilla meistä on elimistössämme, mutta jos ne aiheuttavat vakavan infektion, niin sen hoito saattaa olla vaikeaa. Sairaalapotilaiden vastustuskyky on usein heikentynyt ja he ovat alttiita saamaan infektioita, joten MRSA- ja VRE-bakteerien leviäminen sairaaloissa pyritään estämään etsimällä bakteerin kantajia ja kohdistamalla heihin tavallista tiukempia hygieenisiä käytäntöjä sairaalassaolon aikana. Oireeton MRSA- tai VRE-kantajuus ei sinänsä ole kantajalle vaarallista, eikä aiheuta rajoituksia normaalissa sairaalan ulkopuolisessa elämässä. Kantajuus voi hävitä itsestään tai se voidaan pyrkiä poistamaan ns. häätöhoidolla.

Valmistautuminen näytteenottoon

Näytteenotto ei vaadi erityistä valmistautumista.

Näytteenoton suoritus

Näytteet otetaan kostutetulla pumpulitikulla nenästä, nielusta, (tarvittaessa kainaloista ja nivuksista), peräaukon suulta sekä ulosteesta.
Ulostenäytteen voi ottaa jo kotona laboratoriosta saatuun puhtaaseen purkkiin.

Näyte säilyy jääkaapissa yhden vuorokauden.

Näytteet otetaan lisäksi myös mahdollisista haavoista tai ihovauriokohdista.

Vastausten tiedustelu

Vastausta voitte tiedustella hoitavasta yksiköstä / hoitavalta lääkäriltä sovittuna ajankohtana.Lisätietoja:

Laboratorio sijaitsee Paimion-Sauvon terveyskeskuksessa, osoitteessa Terveyskeskuksentie 1, Paimio.   http://www.tyks.fi/fi/806

 


Laboratorion ajanvaraus 02 313 6321 (ma-pe klo 7-14.30​).